در این مقاله تلاش داریم انواع مختلف دستگاه خمیر پهن کن را به صورت دقیق بررسی کنیم، انواع مختلف خمیر علاوه بر تهیهی نان، در قنادیها برای پخت شیرینی و همچنین برخی از غذاها و دسرها مورد استفاده قرار میگیرد. برای استفاده از خمیر در هر نان یا غذایی باید آن را به ضخامت مشخصی پهن کرد و برش زد. برای این کار انواع دستگاه خمیر پهن کن در بین تجهیزات نانوایی و قنادی ساخته شدهاست تا عمل پهن کردن و برش زدن خمیر را آسان کرده و راندمان و سرعت کار را به ویژه برای نانواییها و قنادیها افزایش دهند. در ادامه انواع مختلف خمیر پهن کن را معرفی کرده و ویژگیها و مشخصات فنی هر یک را شرح خواهیم داد.
در نانواییها برای پخت انواع نان، و قنادیها در تهیهی انواع شیرینی از جمله باقلوا از خمیرهای مختلف استفاده میشود. علاوه بر این، خمیر جزء اصلی و جدایی ناپذیر بسیاری از غذاها از جمله پیتزا و پیراشکی است که به روشی خاص تهیه میشود. قبل از پخت خمیر، ابتدا باید آن را با ضخامت مشخص پهن کرده، سپس در ابعاد مورد نظر قالب زد. اگرچه پهن کردن خمیر در بسیاری از موارد با استفاده از دست صورت میگیرد اما یکنواختی و نازکی ضخامت خمیر و همچنین برش زدن آن در ابعاد مشخص و یک اندازه، با دست امکان پذیر نبوده و کیفیت محصول نهایی را کاهش میدهد.
خمیر پهن کن دستگاهی است که انواع مختلف خمیر را به بهترین شکل پهن کرده و برش میزند. مکانیسم و عملکرد این دستگاه بسیار ساده است و میتواند به راحتی سرعت کار نانواییها، قنادیها و حتی رستورانها را افزایش داده و کیفیت محصول نهایی آنها را بالا ببرد. بنابراین خمیر پهن کن یکی از اصلیترین تجهیزات نانوایی و قنادی محسوب میگردد.
با توجه به کارایی این دستگاهها، امروزه از انواع خمیر پهن کن با ویژگیهای مختلف جهت پهن کردن خمیر با ضخامت مورد نظر و برش زدن آن استفاده میشود. در ادامه چند نمونه از مهمترین آنها را معرفی کرده و ویژگیها و مشخصات فنی هر یک را شرح خواهیم داد.
این دستگاه خمیر نانوایی را در اندازههای متفاوت به شکل گرد و بیضی برای نان لواش، برش میزند. دستگاههای پهن کن خمیر نانوایی به شکل اتوماتیک و مطابق استاندارد چانههای خمیر را به بهترین شکل نازک و پهن کرده و آمادهی پخت میکند. دستگاههای خمیر پهن کن نانوایی معمولا با تعداد دو غلتک طراحی شده و به نام دستگاه شاطر اتوماتیک نیز شناخته میشوند. نحوهی عملکرد دستگاههای خمیر پهن کن نانوایی به این صورت است که خمیر پس از پهن شدن بین دو غلتک و برش، به صورت یکنواخت روی شاطر کشیده شده و توسط نانوا داخل تنور قرار میگیرد. این دستگاه دارای قطع کن ضربهای و شمارندهی تعداد چانههای خمیر میباشد و به صورت کاملا بی صدا این کار را انجام میدهد. با کمک این دستگاه نیاز به نیروی انسانی کمتر شده و تنها یک نفر میتواند با استفاده از آن و بدون دخالت دست، نان را آماده کند.
دستگاه پهن کن خمیر قنادی یا کره پهن کن دستگاهی است که برای پهن کردن خمیر انواع شیرینیجات مورد استفاده قرار میگیرد و از مهمترین دستگاهها برای تجهیز و راه اندازی قنادی است. این دستگاهها خمیر را تا ضخامت میلیمتری نازک کرده و میتوان از آن برای درست کردن خمیر شیرینی از جمله خمیر باقلوا و یا خمیر هزارلا استفاده کرد. نحوهی عملکرد رفت و برگشتی این دستگاه خمیر را تا نازکترین ضخامت پهن کرده و میتوان درجهی ضخامت آن را تنظیم کرد.
دستگاه خمیر پهن کن باقلوا یکی از انواع دستگاههای خمیر پهن کن قنادی است که با ظرفیتهای 30 تا 110 کیلوگرم قابلیت نازک کردن خمیر را تا ضخامت 0،05 میلیمتر دارد. جنس بدنه و سینی این دستگاهها تمام استیل بوده و به همراه نوار نقاله قابل شستوشو میباشد. در اغلب مدلها نوار نقاله از دستگاه جدا شده و میتوان آن را مونتاژ کرد.
استفاده از انواع دستگاههای خمیر پهن کن علاوه بر نانواییها، قنادیها و رستورانها در مغازهها و فروشگاههای نان فانتزی نیز امکان پذیر است. با استفاده از خمیر پهن کن، درست کردن پیراشکی و انواع نان فانتزی به راحتی انجام میشود و میتوان خمیر آنها را به راحتی پهن کرد و برش زد. برای خرید دستگاههای خمیر پهن کن، علاوه بر توجه به ویژگیها و مشخصات فنی هر یک، انتخاب مناسبترین نوع آنها بر اساس نیاز ضروری است.